Први курс - Увод у логику програмирања

УВОД У ЛОГИКУ ПРОГРАМИРАЊА

-УТИСЦИ ПРВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ-


Маја Савић

 Ко смо то ми?

    Моје име је Маја Савић и мој задатак као предавача је био да малу групу мозгалица уведем у један веома озбиљан свет логике на начин који ће њима бити занимљив. Полазници су били ученици основне школе од 3. до 6. разреда и сви они желе да се баве неком врстом програмирања у будућности.

Како смо почели и шта смо све радили?

   Почели смо од освновних појмова рачунарства:

    како рачунари раде
    како рачунари памте
    како рачунају, и на крају 
    како нам они могу помоћи?

 

Затим смо прешли на програмерску логику. Наш алат током курса је био онлајн платформа и истоимени визуелни програмски језик, СКРЕЧ (Scratch), са којим смо правили једноставне анимације и тиме се упознали са логиком наредбе. Како се одређени задаци извршавају под одређеним условима, одмах следеће на листи су биле селекција и сам ток програма.

Наравно, то смо им рекли тек на крају свих  тих предавања, да их не би уплашиле ове страшне речи. 

 

Пример селекције

 

Следеће на реду је дошла логика појмова као то су петље, променљиве и функције као и коначни пројекат на крају курса који у себи има све делове стеченог знања.

Захваљујући одабраном програмском језику, све ове ствари су пређене без знања да се о њима ради јер је у питању ВИЗУЕЛНИ ПРОГРАМСКИ ЈЕЗИК и ни једна линија кода није искуцана. Наиме, коришћени су предефинисани блокови које слажемо као коцкице да би добили решење. Звучи кул зар не?

 

Завршни рад

Свако знање је корисно на неки начин, али ако се не заокружи као нека целина, оно ће врло брзо “испарити” из главе и нестати.

Зато смо се одлучили да пред крај овог курса радимо завршни пројекат који обухвата стечено знање умотано у дечију машту.

Лука

 Максим

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Куда даље?

Не, ово није курс за прављење будућих успешних програмера или софтверских инжењера, него за сву децу која желе да праве, истражују и уче. Сходно томе овај курс треба да буде полазна тачка за нови хоби или за професију. Могуће да ће некоме курс помоћи да не направи погрешан избор.

Наредни кораци воде ка “усавршавању” знања о скречу кроз напредније задатке или ка учењу новог, озбиљнијег, али и моћнијег програмског језика.

То је онда пут ка успешном програмеру или софтверском инжењеру.

Све то зависи од жеља, амбиција и мотива :)