Call Now Button

Виртуализација

Виртуализација је процес покретања виртуалне инстанце (машине) рачунарског система у слоју који је апстрахован од стварног хардвера.

Виртуализација је процес покретања виртуалне инстанце (машине) рачунарског система у слоју који је апстрахован од стварног хардвера. Овај појам се најчешће односи на покретање више (guest) оперативних система истовремено на (host) рачунарском систему. Апликације које се покрећу на виртуалној машини "мисле" да су на сопственој наменској машини, где су оперативни систем, библиотеке и други програми јединствени за виртуални систем госта и неповезани са матичним оперативним системом који "седи" испод њега.

У главној улози

Хипервизор је програм за креирање, покретање и управљање виртуелним машинама. Хипервисори су традиционално подељени у две класе:

  • - Тип један, или „голи метал“ хипервисори који управљају виртуелним машинама госта директно на хардверу система, у основи се понашају као оперативни систем.
  • - Други хипервизори типа „хостовани“ понашају се више као традиционалне апликације које се могу покренути и зауставити као уобичајени програм. 

Виртуелна машина је емулирани еквивалент рачунарског система који ради преко другог система. Виртуелне машине могу имати приступ било којем ресурсу хоста: процесору, помоћу хардверске подршке, меморији хоста, физичким или виртуалним дисковима за складиштење; виртуелним или стварним мрежним интерфејсима; као и било којем уређају попут видео картица, USB уређајима или другом хардверу који се дели са виртуелном машином. Ако је виртуелна машина смештена на виртуелни диск, тада говоримо о слика диска. Слика диска може садржати датотеке за покретање виртуелне машине или, можда, и друге посебне потребе за складиштењем.

Виртуална Машина наспрам контејнера 

Можда сте чули за L\inux контејнере, који су концептуално слични виртуелним машинама, али функционишу нешто другачије. Иако и контејнери и виртуелне машине омогућавају покретање апликација у изолованом окружењу, омогућавајући вам инсталацију вишеструких инстанци на исту машину као да су засебни рачунари, контејнери нису независне машине. Контејнер је заправо само изолован процес који дели исти L\inux кернел као и главни оперативни систем, као и библиотеке и друге датотеке потребне за извршење програма који се изводи унутар контејнера, често са мрежним интерфејсом тако да контејнери могу бити изложени свету на исти начин као и виртуелна машина. Обично су контејнери дизајнирани да покрећу један програм, за разлику од опонашања потпуног вишенаменског сервера.

Call Now Button